Als ondernemer is het handig om vaardigheden te bezitten die andere mensen niet beheersen of willen leren. Hoe schaarser een vaardigheid, hoe makkelijker je jezelf kan onderscheiden en een sterke positie in de markt kunt verwerven.
Toen ik vijftien jaar geleden begon met programmeren, zag ik dat veel mensen moeite hadden met computers en weinig interesse toonden in het verdiepen van hun kennis. Het leren programmeren heeft me veel kansen geboden. Bovendien was ik precies op tijd, want een paar jaar later werden er allerlei bootcamps en traineeships opgetuigd om mensen binnen korte tijd om te scholen naar developer. Het aanbod van (junior) developers is daarmee ook een stuk groter geworden.
Hoewel programmeren nog steeds voldoende toekomstperspectief biedt, is het vooral een goede investering als je er echt veel plezier in hebt. De tijd waarin banen voor het oprapen liggen voor iedereen die maar een beetje kan programmeren is voorbij.
Op dit moment zie ik op mijn tijdlijn veel AI gerelateerde content. Het lijkt soms of je de trein mist als je hier niet meteen mee aan de slag gaat. Maar zoals elke hype zal ook de AI interesse op den duur afvlakken, en dan is het nog maar de vraag hoeveel AI-experts er echt nodig zijn.
Daarom richt ik mij niet te veel op trends, maar kijk ik liever naar bredere maatschappelijke ontwikkelingen. Welke kwaliteiten zijn momenteel onderbelicht? Hieronder een aantal vaardigheden waar ik komende jaren in ga investeren.
1. Gebruik van gereedschap
Voor mensen van mijn generatie en de generaties daaronder is het niet meer vanzelfsprekend om gereedschap in huis te hebben en zelf dingen te bouwen. De generaties met deze vaardigheden worden ouder en de overdracht naar jongeren blijft achter.
De wachttijd voor een aannemer of klusjesman is erg lang en de prijzen stijgen enorm. Om de prijs wat te drukken worden mensen uit Oost-Europa ingehuurd, maar taalbarrières en wisselende kwaliteit maken dit risicovol.
De combinatie van klus- en communicatieve vaardigheden is in mijn ogen goud waard en zal alleen maar belangrijker worden.
2. Concentratie
Door de enorme hoeveelheid informatie die dagelijks op ons afkomt door middel van feeds, berichten, notificaties, etc. verslechtert onze concentratie.
Concentratie is een essentiële eigenschap om moeilijke vraagstukken op de juiste manier op te kunnen lossen. Mensen die zich langdurig kunnen concentreren worden steeds schaarser en daardoor waardevoller. Er is een heel boek over dit fenomeen geschreven: Deep Work van Cal Newport. Misschien de moeite waard om te lezen.
3. Luisteren
Het lijkt soms dat degene die het hardst schreeuwt het meest voor elkaar krijgt, hierdoor wordt het belang van luisteren ondergesneeuwd. In de zorg wordt er al jaren met steen en been geklaagd over de hoge administratielast. Data gedreven beslissingen en productiviteit maatstaven lijken belangrijker dan de tijd nemen voor de medemens, dat is wat mij betreft een misvatting.
In elke functie speelt luisteren een cruciale rol. Mensen die goed kunnen luisteren, leveren werk dat beter aansluit op werkelijke behoeften. Hierdoor leveren ze beter werk en is de kans een stuk kleiner dat het werk over gedaan moet worden. Luisteren is wat mij betreft dus een tijdloze en toekomstvaste vaardigheid.
Nu wil ik niet aanraden om zomaar in allerlei vaardigheden te investeren waar je helemaal geen affiniteit mee hebt. Zoek vaardigheden die passen bij je persoonlijkheid en probeer voorbij de hype te kijken. Door te investeren in vaardigheden die zeldzamer worden bouw je niet alleen een unieke positie op in de arbeidsmarkt, maar creëer je ook duurzame kansen voor de toekomst.